Svoboda a nezávislost na Designbloku 17.10.2019

Lípa – svoboda a nezávislost, to je název nové kolekce šperků z drahých kovů, kterou jsme připravily pro letošní Designblok.

Vychází z botaniky, ale má i svůj filozofický a k naší národní identitě odkazující obsah. Tematizuje se v něm, podstata  svobody a nezávislosti jak ji vnímají ženy, které trápí hmotná nouze, nevyhovující bydlení, podlomené zdraví i nelehký život v sociálním vyloučení. Celá kolekce odkazuje k národnímu stromu a oslavám 30-ti let svobody a 101 let naší nezávislosti. Výsledkem jsou čtyři svébytné, přesto však vzájemně kombinovatelné sady šperků. Skoro celý rok na nich pracovaly ženy z dílny pod vedením designérky Adély Fejtkové.

Samotná instalace jemně odkazuje na naši dílnu v centru Prahy. Ta je pro ženy, které v ní pracují, často jediným bezpečným a klidným místem, kde mohou v hájeném prostředí pracovat, rozvíjet se, sdílet své radosti i starosti a učit se novým dovednostem.

 

V rámci našeho doprovodného programu si můžete poslechnout čtení z knížky METRÁŽ ANGAŽOVANÁ, která je součástí naší předešlé stejnojmenné kolekce, v níž jsme zpracovávaly téma rasismu, xenofobie, sexismu a sociálního vyloučení. Čtení se uskuteční v sobotu 19. října od 15:00.

A připravily jsme pro Vás i letteringový workshop pod vedením grafické designérky a ilustrátorky Karolíny Strykové. Čeká Vás objevování Vašeho vlastního písma a zajímavé setkání se ženami z naší dílny. Workshop proběhne v neděli 20. října od 17:00. Je třeba se předem přihlásit a zaplatit poplatek 200 Kč. Přihlašovat se můžete na e-mailu: barbora@metrazdesign.cz.

Těšíme se na Vás až do 21. 10. v Openstudiu. Otevřeno je denně od 10:00 do 21:00.