KREATIVNÍ PROJEKT 📷 METRÁŽ + EMILA MEDKOVÁ 23.9.2022

Rádi bychom Vám přestavili náš nový kreativní projekt 〰️METRÁŽ + EMILA MEDKOVÁ, v jehož rámci vytvoříte výstavu, novou textilní kolekci a kolekci šperků z odpadních materiálů.

Emila Medková (1928 – 1985) byla významnou českou fotografkou 2. poloviny 20. století. V její tvorbě najdeme vlivy surrealismu i informelu. Byla také manželkou malíře Mikuláše Medka, s nímž se ve své tvorbě vzájemně ovlivňovali a inspirovali. V naší dílně už několik let dobrovolnicky pracuje Eva Kosáková, rozená Medková, kunsthistorička se specializací na historii textilního výtvarnictví a odívání, jež je dcerou Emily a Mikuláše Medkových. Vymyslet společný projekt bylo nasnadě!

Emila Medková stála trošku ve stínu slavného manžela, pro nějž byla naprosto nepostradatelnou. V sociálním stínu žijí i ženy, které pracují v naší dílně. Rozhodli jsme se právě tímto novým projektem všechny z těch různých stínů aspoň malinko povytáhnout.

Projekt METRÁŽ + EMILA MEDKOVÁ jsme odstartovali a také slavnostně zahájili ✨🥂✨ u nás v dílně ve čtvrtek 8. září v 10:00 Evinou přednáškou o životě a díle její maminky, kterou doprovázely ukázky originálních zvětšenin, tzv. vintage printů❕❕❕

     

     

     

V průběhu projektu budou ženy, které v naší dílně pracují, ve workshopech pod vedením českých ilustrátorů, fotografů a módních návrhářů vést dialog s fotografiemi Emily Medkové. Budou kreslit, vytvářet fotogramy, koláže, aranžovat, fotografovat, podílet se na navrhování a výrobě nové oděvní kolekce i kolekce šperků.

Tvůrčí proces je naprosto nepostradatelnou součástí práce v naší nízkoprahové dílně pro ženy v sociální tísni. Vytváří jakousi protiváhu na  přesnost náročné řemeslné práci, kterou ženy musí zvládnout, aby mohly vyrábět naše šperky a doplňky. I když ženy potřebují v kreativitě podporovat, na konci každého tvůrčího procesu máme vždy mnoho zajímavého materiálu i množství jedinečných návrhům. Jejich autorky jsou pak samy překvapené svou dovedností a invencí. Takovéto zkušenosti jsou pro ně velmi posilující a dodávají jim tolik potřebné sebevědomí. ⚡️❤️⚡️

PODPOŘIT VZNIK NAŠEHO NOVÉHO PROJEKTU můžete na DARUJME.CZ.